Pravidlá naše rimavskosobotské: fikcie a fakty

06.08.2014 14:14

Väčšina milovníkov florbalu v našom meste a priľahlom okolí sa venuje miniflorbalu v rámci Miniflorbalovej ligy, v ktorej sa ustálil určitý výklad pravidiel - nie vždy správny. Keď už hovoríme o zmenách v pravidlách florbalu, je vhodné ozrejmiť niektoré nejasnosti.
Hneď z úvodu nazývajme veci pravými menami, čo v MFL - ako uvidíme - nerobí skoro nik. Vo florbale totiž neexistuje žiadne "buly" ale vhadzovanie. Keď sa rozohráva loptička po tom, čo opustila ihrisko, hovoríme o rozohraní. Keď sa však rozohráva loptička po odpískanom priestupku, hovoríme o voľnom údere.

Ako čisto vybojovať loptičku?
Dôležité je, aby som sa pri vypichovaní dotýkal hokejkou loptičky, nie dvíhal, sekal či blokoval súperovu palicu. Súperovú hokejku je síce pritom možné v rozumnej miere zasiahnuť, prvú však musím zasiahnuť loptičku. Ak do toho idem po hlave bez možnosti zasiahnuť loptu, nečudujem sa, keď ma rozhodca pošle "oddýchnuť si". Samozrejmosťou je, že súperovu palicu nechytám do vlastných rúk, mám predsa tú svoju.
Kedy môžem hrať loptičku nohou?
Do výšky svojho pása kedykoľvek, výhodné je to pri spracovaní či driblovaní s loptičkou - súper predsa len nečaká, že použiješ nohu a po novom si tak možno pomôcť aj pri prihrávke. Pozor ale na dva úmyselné dotyky nohou za sebou, to už je priestupok. Stane sa situácia, že súper vystrelí a loptička sa Ti odrazí od nohy do nohy - toto priestupok nie je. Ďalej pozor - ak už do tej loptičky kopnem s cieľom prihrávať a ona sa nejakou zhodou okolností od niekoho či niečoho odrazí do súperovej bránky, gól mi rozhodca neuzná napriek tomu, že pri neúmyselnom odraze od tela spolu- či protihráča gól platiť zvykne.


Prečo ten mrkviak nepíska?
Rozhodca nemusí pískať každý priestupok, aby bola hra plynulá udeľuje zakričaním alebo ukázaním (najlepšie obojako) výhodu. Výhoda sa ale neudelí, ak by prípadná štandardná situácia družstvo zvýhodnila. Takže pokiaľ vyvážam loptičku z vlastnej polovice a súper ma seká, pokračujem ďalej, rozhodca zakričí výhoda a ak sa mi loptičku nepodarí vyviesť, alebo ohroziť súperovho brankára (myslené strelou, ni fyzicky :) nariadi voľný úder z miesta, kde sa predtým udial priestupok aj keď medzitým uplynulo dosť času. Na druhej strane, ak ma zosekajú pred bránkou, rozhodca zvyčajne odpíska voľný úder hneď zaraz.
Ako sa postaviť na vhadzovanie?
Pri vhadzovaní je jedno, ako ďaleko mám od seba nohy, podstatné je, aby som stál rovnobežne so stredovou čiarou a chodidlá aj hokejku mal kolmo na ňu.

Smie sa loptička na ihrisku zastaviť?
No skús jej prikázať, že sa nesmie:) Jasné že smie. Toto je mylný výklad pravidla o zdržovaní, kde sa hovorí že nesmieš hokejkou loptičku pridržiavať o mantinel či o bránku a takto naťahovať čas, lebo súper sa k loptičke nemá ako dostať. Ak však loptička voľne stojí za bránkou a súper k nej má prístup, tak je všetko v poriadku.
Čo je to hra na zemi?
Znamená že loptička trafí hráča ktorý leží, alebo sedí, alebo voľačo medzi tým (hádže šmýkačku), alebo kľačí na oboch kolenách, alebo má na ihrisku položenú ruku v ktorej nedrží hokejku (tú druhú s hokejkou mať na zemi môže) a loptička ho do nej trafí. A samozrejme nasleduje vylúčenie.
Keď vstúpi brániaci hráč do malého bránkoviska, nasleduje automaticky trestné strieľanie?
Blbosť. Pravidlá píšu, že ak sa priestupkom zabráni gólovej situácii nasleduje trestné strieľanie. T.j. ak brániaceho hráča v malom bránkovisku trafí loptička, alebo ju odohrá hokejkou, zabránil gólovej situácii priestupkom a nariadi sa trestné strieľanie. Ak však do bránkoviska vstúpil ale na ihrisku žiadna gólová situácia nie je, rozhodca píska priestupok voči pravidlám a súper rozohráva z miesta na vhadzovanie v rohu ihriska.
Ako je to so vzdialenosťou pri rozohrávaní?
Pri rozohrávaní, alebo voľnom údere musí brániaci hráč zaujať postavenie nad 2 metre (v MFL). Ak stojí úmyselne bližšie, bude vylúčený, pričom nie je podstatné, či bol loptičkou trafený, alebo nie. Rozhodca nie je povinný hráča o blízkom postavení upozorňovať, to je predsa povinnosťou hráča strážiť si vzdialenosť. Darmo preto rozhadzovať rukami "heeeej a prečo mi niekto zavadzia?", ale treba rýchlo rozohrávať. Pozor ale na úmysel - ak rýchlo rozohrávam a hráč ešte len zaujíma postavenie, ale neprejaví záujem hrať, alebo je ku mne otočený chrbtom a presúva sa na miesto, rozhodca ho nesmie vylúčiť.

Je rozhodca súčasť hry?
Ni. Ak ho trafí loptička, nariadi vhadzovanie. Avšak ak tým hra nie je nijak ovplyvnená, môže to nechať tak a zbytočne nepískať.
A čo hra nad pás?
Automatické vylúčenie :-*

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode